photo_2024-05-05_21-18-47.jpg

 

کتاب لشنی ها در گذر تاریخ، پژوهش و نگارش مهندس احمدرضالشنی(زند)


نگارنده این کتاب با توجه به مطرح بودن نام لشنی‌ها در مبارزات دلیرانه و شجاعانه در دفاع از ناموس و مرز و بوم ایران پهناور در طول تاریخ و نیز با توجه به ستم‌های فراوانی که پس از شکست زندیان به دست قاجارها و مزدورانشان بر ایل بزرگ لشنی رفت و همچنین هجمه بر آنان در برخی منابع عصر قاجار با هدف روشنگری و پاسداری از تاریخ و نام بزرگ مردان این ایل به رغم مشکلات فراوان شخصی مجموعه‌ای درباره ایل لشنی فراهم آورده است.


درباره ایل لشنی نویسندگان مختلف به طور پراکنده و کوتاه مطالبی در برخی از کتاب‌های تاریخی و مقالات منتشر کرده‌اند؛ ولی تاکنون هیچ منبع تاریخی به طور خاص به بررسی جایگاه ایل لشنی در تاریخ ایران نپرداخته است.


محقق در خلال بیش از هفت سال بررسی کتابخانه‌ای و پژوهش میدانی گسترده در سکونت‌گاه‌های نخستین و کنونی لشنی‌ها در سراسر کشور و شنیدن سخنان بزرگان این ایل در جاهای مختلف و دریافت رهنمود از یکایک این بزرگان سرانجام حاصل آن کتاب «لشنی‌ها در گذر تاریخ» در ۲ جلد تاریخچه و تبارنامه است‌. وی برای نوشتن دو جلد کتاب لشنی ها در گذر تاریخ روزها و ماهها و سالها، خانه به خانه و کوچه به کوچه، روستا به روستا، شهر به شهر و استان به استان دنبال طوایف و خانوارهای لشنی در فارس، لرستان، مرکزی، کرمانشاه، قم، همدان، ورامین و شهریار و سایر نقاط کشور پهناور ایران گشته(فصل ۳) و به جمع آوری اطلاعات اجتماعی و تاریخی و فرهنگی آنها پرداخته است(فصل ۴). کاری طاقت فرسا که فقط با نیروی عشق آسان می‌شود.


این کتاب با نثری روایی و توصیفی، انبوهی از مطالب تاریخی_اجتماعی را در مورد لشنی‌های ایران گرد آورده است. مولف معتقد است "لشنی‌ها بخشی از بازماندگان قوم شول هستند" و هنوز هم "لری تکلم می‌کنند"(ج۱، ص۴۲)


قدیمی‌ترین رد تاریخی و حضور نظامی آنها را در وقایع سال ۱۱۳۴ه.ق در سپاه ایران در جهرم فارس دیده است(ص۴۳) و در سال ۱۱۳۷ لشنی‌ها سید احمد مرعشی صفوی را در تصرف کرمان یاری دادند(همان) همچنین در سندی از سال ۱۱۱۵ه.ق از (جماعت لشنی) نام برده شده است (ص۴۶.) سپس در فصل دوم از صفحه ۴۹ تا ۶۶ مولف به استناد کتاب تاریخ شول حیات‌داود اثر دکتر علیرضا خلیفه‌زاده نگاهی مختصر به پراکندگی قوم شول در ایران، قوم شول در تاریخ تا دوره تیموری پرداخته است. همچنین مولف به آیین‌ها(فصل ۵)، و به طور مفصل به لشنی‌ها در دوره‌ی زند(فصل شش) ؛ لشنی‌ها در روزگار قاجار و پهلوی(فصل۷) و واژگان گویش لری لشنی (فصل۸) در جلد اول پرداخته است.


اما جلد دوم (تبارنامه) حاصل تحقیقات میدانی احمدرضا لشنی می‌باشد. در فصل نهم به طور مفصل به تبارشناسی لشنی‌ها در سرتاسر ایران پرداخته که پژوهشی بسیار ستوده است(از ۵۵۸ تا ۸۳۶) در فصل ده اسناد تاریخی و فصل یازده عکس‌های مشاهیر و معاریف لشنی ارایه گردیده‌است.


مجموعه دو جلدی «لشنی‌ها در گذر تاریخ» پژوهش و نگارش مهندس احمدرضا لشنی (زند) با یکهزار و ۸۶ صفحه در قطع وزیری با شمارگان هزار نسخه از سوی انتشارات شاپورخواست با بهای یک میلیون تومان به بازار نشر عرضه شده است. شماره همراه نویسنده 09166652971

 

photo_2024-05-05_21-18-58.jpg

 

عکس از مولف مهندس احمدرضا لشنی (زند)

لینک کوتاه : aaa31
کد خبر : 26841
سید موسی موسوی
خبرنگار خبرگزاری اعتلای ایران - دورود
نوشتن دیدگاه

رسانه برخط سراسری اعتلای ایران

اعتلای ایران به شماره مجوز 82972 (از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي) كه 2 مهر 1397 از هيأت نظارت بر مطبوعات كشور مجوز انتشار گرفت و رسالت خود را آگاهی بخشیدن به مردم ایران می داند.

مطالب منتشر شده، بيان‌گر ديدگاه " اعتلای ایران " نمی‌باشند. و در پذيرش، "رد" و يا "ويرايش" مطالب ارسالی مختار است.